Muzeum Cebularza mieliśmy już na oku od dłuższego czasu. Pandemia trochę pokrzyżowała nam plany ale w końcu udało się je odwiedzić.

Wiedzieliście, że takie miejsce istnieje na mapie Lublina?

Mam nadzieję, że tak, mam nadzieję również, że próbowaliście choć raz w życiu cebularza i znacie ten pyszny jego smak.

Muzeum Cebularza w Lublinie

To przecież jeden z największych symboli Lublina. To właśnie tutaj, w jednej z żydowskich piekarni powstała jego wyjątkowa receptura. Jest dzisiaj uznawany za produkt regionalny i posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oryginalnego cebularza wg klasycznego przepisu wypieka dzisiaj w Lublinie i okolicach kilka piekarni.

Muzeum Cebularza w Lublinie

Jak wygląda zwiedzanie Muzeum Cebularza?

Regionalne Muzeum Cebularza powstało w 2017 roku. Mieści się przy ul. Szewskiej 4 w Lublinie i nie jest to klasyczne muzeum, do którego wszyscy się przyzwyczailiśmy. To jedyne żywe muzeum w Lublinie. Co to oznacza? Tak naprawdę jedno, biorąc udział w ciekawym widowisku, to Wy sami przyrządzicie te słynne lubelskie placki z cebulą i makiem.

Każdy pokaz rozpoczyna się legendą o młodej Żydówce Esterce, która cebularzami poczęstowała samego króla Kazimierza Wielkiego. Legenda głosi, że król zawitał u jej progów po wielogodzinnym polowaniu, a ta nie mając go czym ugościć, szybko zagniotła drożdżowe ciasto pszenne, posypała cebulą i makiem, upiekła i podała głodnemu królowi. Król tak zachwycił się tym nieznanym dla niego przysmakiem, że od razu między nim a Esterką zrodziło się piękne uczucie.

W Muzeum Cebularza spotkacie dokładnie tą samą legendarną Esterkę i piekarza, którzy dokładnie opowiedzą Wam o historii kamienicy, w której owo muzeum się mieści, o ciekawostkach związanych z lubelskim przysmakiem, o akcesoriach kuchennych używanych dawniej i dzisiaj. Przede wszystkim jednak przeprowadzą Was przez cały proces tworzenia cebularza, aktywnie Was w to angażując. I tym sposobem rodzinnie z dzieciakami przyrządzaliśmy farsz, przesiewaliśmy mąkę, odważaliśmy składniki do ciasta, zagniataliśmy, by później samodzielnie je rozwałkować i przygotować do upieczenia. Całkiem fajnie nam to wspólnie wyszło.

 
Muzeum Cebularza w Lublinie

Informacje Praktyczne:

Teraz poza sezonem pokazy odbywają się w weekendy i konieczna jest rezerwacja miejsc. Ze względu na pandemię ich ilość jest ograniczona. Cennika i wszelkich potrzebnych informacji szukajcie na stronie internetowej: http://muzeumcebularza.com.pl.

Muzeum Cebularza w Lublinie
Muzeum Cebularza w Lublinie

Cóż Wam mogę powiedzieć. Cieszę się, że takie miejsca jak Muzeum Cebularza powstają w Lublinie i z całego serca Wam je polecam.

Upieczecie tu własne cebularze, które zabierzecie ze sobą do domu, poznacie ich dokładną recepturę i historię, bawiąc się przy tym doskonale.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.